Verkkolevyn käyttöönotto Windowsissa

Verkkolevyn käyttö helpottuu, kun pitkän tiedostopolun sijaan käytät linkkiä. Windowsissa on kaksi kätevää tapaa tehdä linkkejä: Favorites-/Quick access -toiminto ja verkkolevyn mappaaminen levykirjaimeksi. Tässä ohjeessa esitellään molemmat tavat.

Verkkolevyjen käyttö edellyttää yhteyttä Aalto-yliopiston verkkoon (langaton aalto-verkko, langallinen verkko tai VPN).

Tietoturvasyistä käytä aina täydellistä hakemistopolkua kun teet linkkejä! Oikein: \\work.org.aalto.fi\COMMON\public Väärin: \\work\COMMON\public

Kotihakemistosi polku on \\home.org.aalto.fi\aalto-käyttäjätunnuksesi\data\

Quick access -toiminto Windows 10:ssä

1. Avaa File Explorer (voit käyttää myös näppäinoikotietä [win]+e).

file explorer.jpg

2. Kirjoita File Explorerin osoiteriville haluamasi verkkopolku ja paina Enter.

file explorer.jpg

3. Paina hiiren oikealla painikkeella File Explorer -ikkunan vasemmassa laidassa olevaa Quick access -otsikkoa ja valitse Pin current folder to Quick access.

pin current folder to Quick access.jpg

4. Linkin lisäys on valmis, kun kansion nimi tulee näkyviin Quick access otsikon alle.

added to quick access.jpg

Favorites-toiminto Windows 7:ssä

Favorites toimii hyvin samaan tapaan kuin Windows 10:n Quick access.

1. Avaa Windows Explorer (voit käyttää myös näppäinoikotietä [win]+e).

file explorer win7.jpg

2. Kirjoita Windows Explorerin osoiteriville haluamasi verkkopolku ja paina Enter.

file explorer win7.jpg

3. Paina hiiren oikealla painikkeella Windows Explorer -ikkunan vasemmassa laidassa olevaa Favorites-otsikkoa ja valitse Add current location to Favorites.

add current location to favourites.jpg

4. Linkin lisäys on valmis, kun kansion nimi tulee näkyviin Quick access otsikon alle.

added to favourites.jpg

Verkkolevyn mappaus levykirjaimeksi

Levykirjaimeksi mappaaminen on vanha tapa tehdä linkkejä verkkolevyille ja jotkin vanhemmat ohjelmat voivat edelleen vaatia sen käyttöä. Kokeile mieluummin edellä mainittuja tapoja, ellei käyttämäsi softa erityisesti vaadi levykirjaimen käyttöä.

Kotikoneella pitää ensin ottaa VPN-yhteys Aaltoon. Ohjeet tähän: https://it.aalto.fi/fi/ohjeet/etayhteyden-vpn-muodostaminen-aallon-verkkoon

1. Avaa File Explorer (Windows 10) tai Windows Explorer (Windows 7) edellä kuvatun mukaisesti.

2. Klikkaa hiiren oikealla painikkeella This PC -kuvaketta (Windows 7:ssa Computer -kuvaketta) ikkunan vasemmasta laidasta ja valitse Map network drive...

map network drive.jpg

3. Valitse haluamasi levykirjain (huomaa, että osa kirjaimista on varattu) Drive-alasvetovalikosta.

4. Kirjoita Folder-kenttään haluamasi verkkolevyn polku. (Kotikoneella: klikkaa myös valinta ruutuun Connect using different credentials). Klikkaa Finish.

finish mapping network drive.jpg

5. Windows avaa heti kyseisen verkkolevyn uuteen ikkunaan ja se on välittömästi käyttövalmis.

Kotikone:

6.

1. Kirjoita AALTO\käyttäjätunnuksesi (oma Aalto-käyttäjätunnuksesi).
  2. Kirjoita Aalto-salasanasi.
  3. Voit valita Remember my credentials, niin sinun ei tarvitse kirjoittaa uudestaan käyttäjätunnustasi ja salasanaasi seuraavilla kerroilla.
  4. Valitse OK.