Aalto IT Help

View content in another language: English

Skype for Business Linuxissa

Kun käytät Skype for Business -yhteyttä Linuxissa, on sinulla ainoastaan tekstimahdollisuus (ei ääni- tai kuvamahdollisuutta).

Pidgin löytyy valmiiksi asennettuna Aalto Linuxista.

Muu kuin Aalto-Linux

Omalla koneellasi tarvittavat paketit Ubuntussa ovat pidgin ja pidgin-sipe.

Huom! pidgin-sipe -paketti vaatii korjauksen, jota Ubuntun virallisessa paketissa ei (vielä) ole. Aalto IT:n Ubuntu-repositoryyn on laitettu korjattu versio, joka toimii Ubuntun versiosta 14.04 alkaen. Voit ladata sen kotihakemistoosi Koshilla ja sitä kautta omalle koneelle:

$ apt-get download pidgin-sipe
$ ls pidgin-sipe*.deb
pidgin-sipe_1.18.2-1+aalto1_amd64.deb

Lisätietoja korjauksesta löytyy osoitteesta http://sourceforge.net/p/sipe/bugs/285/

 

Pidgin-tilin asetukset

Basic

Login Options

  • Protocol: Office Communicator
  • Username: email.address@aalto.fi
  • Login: AALTO\username
  • Password: **********

Advanced

  • Server: sipdir.online.lync.com:443
  • Connection Type: Auto
  • User Agent: UCCAPI/15.0.4420.1017 OC/15.0.4420.1017 (Microsoft Lync)
  • Authentication Scheme: TLS-DSK

 

Skype for Business Remote Desktop -palvelimen kautta (henkilökunnalle)

Vaihtoehtoisena tapana on käyttää Windows etätyöpöytää eli xfreerdp-ohjelmalla yhteys palvelimelle RDS01.

Skype for Business, kaksisuuntainen ääni tai video Remote Desktop -palvelimet eivät ole virallisesti tuettuja Linux-käyttöjärjestelmän kanssa, joten äänen vastaanotto on käytettävissä, mutta sen laatu on huono.

 

Alla olevat esimerkit ovat Ubuntu 14.04 LTS -käyttöjärjestelmäversiolla rds01.org.aalto.fi -palvelimen kautta:

xfreerdp:n plugineista voi lukea lisää dokumentaatiosta freerdp:n wikistä

Aalto-Linux: xfreerdp-x11 löytyy esiasennettuna

Muu Linux: Asenna paketti, esim.

sudo apt-get install freerdp-x11  

Käynnistäminen: Skype for Business Remote Desktop -palvelimelta - kolme eri tapaa

Vaihtoehto 1. Avaa Skype for Business RemoteAppina, jolloin ikkunan kokoa voi vaihtaa (suositeltavin tapa)  

Avaa Lync-ohjelma RemoteApp-moodissa, jolloin ohjelman ikkunakokoa voi vaihtaa, ja esimerkiksi neuvottelutilanteissa ohjelman ikkuna skaalautuu paremmin.Tässä vaihtoehdossa ei tällä hetkellä toimi copy/paste Lyncin ja oman Linux-koneen välillä. Suositeltavin tapa käyttää, jos copy/pasten puuttuminen ei häiritse.

Huomaa tarvittaessa myös vaihtaa oikea käyttäjätunnus komentorivin $USERNAME -kohtaan, jos käytössäsi ei ole IT-palveluiden ylläpidossa oleva Linux-työasema.

xfreerdp --app -u $USERNAME -d AALTO --app --plugin rdpdr --data "disk:ubuntu:${HOME}/Documents" -- --plugin rdpsnd --plugin drdynvc --data tsmf audin -- --plugin rail --data "||Lync" -- RDS01.org.aalto.fi

Vaihtoehto 2. Avaa täysi Windows-työpöytä ja käynnistä Skype for Business käsin

Avaa täysi Windows-työpöytä ja Skype for Business-ohjelma sieltä käsin. Avaa Remote Desktop -yhteys tietyn kokoiseen ikkunaan (90% pinta-alasta). Käynnistä Skype for Business-ohjelma itse palvelimella.

Huomaa tarvittaessa myös vaihtaa oikea käyttäjätunnus komentorivin $USERNAME -kohtaan, jos käytössäsi ei ole IT-palveluiden ylläpidossa oleva Linux-työasema.

xfreerdp -u $USERNAME -d AALTO -g 90% --plugin rdpdr --data "disk:Ubuntu:${HOME}/Documents" -- --plugin cliprdr --plugin rdpsnd --plugin drdynvc --data tsmf audin -- RDS01.org.aalto.fi

Tai vaihtoehtoisesti alla oleva tapa. Huomaa ettet voi käyttää molempia tapoja yhtä aikaa: Kirjaudu ulos (Logoff) etäpalvelimelta, jos haluat kokeilla toista tapaa tai sammuta Skype for Business-ohjelma Status (Available) -> Exit.

Vaihtoehto 3. Avaa Skype for Business kiinteän kokoiseen ikkunaan

Avaa kiinteän kokoinen ikkuna (esim. 600x700) ja Lync-ohjelma siihen (ei näytetä työpöytää). Avaa pelkkä Skype for Business -ohjelma tietyn kokoiseen ikkunaan. Skype for Business-ohjelma käynnistyy suoraan ja toimii pikaviestinnässä. Ikkuna ei välttämättä skaalaudu, jos olet videoneuvottelussa ja toinen osapuoli jakaa esimerkiksi näytön.

Huomaa tarvittaessa myös vaihtaa oikea käyttäjätunnus komentorivin $USERNAME -kohtaan, jos käytössäsi ei ole IT-palveluiden ylläpidossa olevaa Linux-työasemaa.

xfreerdp -u $USERNAME -d AALTO -g 600x700 --plugin rdpdr --data "disk:Ubuntu:${HOME}/Documents" -- --plugin cliprdr --plugin rdpsnd --plugin drdynvc --data tsmf audin -- -s Lync RDS01.org.aalto.fi

 

Sammuttaminen: Skype for Business ja Remote Desktop

Jos et sammuta Skype for Business-ohjelmaa käsin, jää se auki rds01-palvelimeen!

Skype for Business-ohjelma käynnistyy oletuksena aina kun kirjaudut sisään rds01-palvelimeen. Halutessasi voit kytkeä itsestään kirjautumisen pois Skype for Busineksen asetuksista:

 1. Klikkaa Mutteri-kuvaketta.
 2. Valitse Tools ja Options.
 3. Klikkaa sitten Personal ja Automatically start Skype for Business when I log on to Windows.

Yleensä ei kannata ajaa kahta Skype for Business-asiakasohjelmaa samalla tunnuksella: yhteydenotot eivät aina päädy siihen asiakasohjelmaan, jota käyttäjä toivoisi, vaan siihen, joka on edellisen kerran päivittänyt statustaan palvelimen suuntaan.

Käytämme yhteystietoja vain, jos tarvitsemme lisätietoja palautteeseen liittyen.
Tämä lomake on tarkoitettu vain ohjeesta annettavaan palautteeseen. Jos sinulla on ongelmia IT-palveluiden käytössä, ota yhteyttä: servicedesk@aalto.fi