Skype for Business Linuxissa

Kun käytät Skype for Business -yhteyttä Linuxissa, on sinulla ainoastaan tekstimahdollisuus (ei ääni- tai kuvamahdollisuutta).

Pidgin löytyy valmiiksi asennettuna Aalto Linuxista.

Muu kuin Aalto-Linux

Omalla koneellasi tarvittavat paketit Ubuntussa ovat pidgin ja pidgin-sipe.

Huom! pidgin-sipe -paketti vaatii korjauksen, jota Ubuntun virallisessa paketissa ei (vielä) ole. Aalto IT:n Ubuntu-repositoryyn on laitettu korjattu versio, joka toimii Ubuntun versiosta 14.04 alkaen. Voit ladata sen kotihakemistoosi Koshilla ja sitä kautta omalle koneelle:

$ apt-get download pidgin-sipe
$ ls pidgin-sipe*.deb
pidgin-sipe_1.18.2-1+aalto1_amd64.deb

Lisätietoja korjauksesta löytyy osoitteesta http://sourceforge.net/p/sipe/bugs/285/

Pidgin-tilin asetukset

Basic

Login Options

• Protocol: Office Communicator
    • Username: email.address@aalto.fi
    • Login: AALTO\username
    • Password: **********

Advanced

• Server: sipdir.online.lync.com:443
    • Connection Type: Auto
    • User Agent: UCCAPI/15.0.4420.1017 OC/15.0.4420.1017 (Microsoft Lync)
    • Authentication Scheme: TLS-DSK

Skype for Business Remote Desktop -palvelimen kautta (henkilökunnalle)

Vaihtoehtoisena tapana on käyttää Windows etätyöpöytää eli xfreerdp-ohjelmalla yhteys palvelimelle RDS01.

Skype for Business, kaksisuuntainen ääni tai video Remote Desktop -palvelimet eivät ole virallisesti tuettuja Linux-käyttöjärjestelmän kanssa, joten äänen vastaanotto on käytettävissä, mutta sen laatu on huono.

Alla olevat esimerkit ovat Ubuntu 14.04 LTS -käyttöjärjestelmäversiolla rds01.org.aalto.fi -palvelimen kautta:

xfreerdp:n plugineista voi lukea lisää dokumentaatiosta freerdp:n wikistä

Aalto-Linux: xfreerdp-x11 löytyy esiasennettuna

Muu Linux: Asenna paketti, esim.

sudo apt-get install freerdp-x11

Käynnistäminen: Skype for Business Remote Desktop -palvelimelta - kolme eri tapaa

Vaihtoehto 1. Avaa Skype for Business RemoteAppina, jolloin ikkunan kokoa voi vaihtaa (suositeltavin tapa)

Avaa Lync-ohjelma RemoteApp-moodissa, jolloin ohjelman ikkunakokoa voi vaihtaa, ja esimerkiksi neuvottelutilanteissa ohjelman ikkuna skaalautuu paremmin.Tässä vaihtoehdossa ei tällä hetkellä toimi copy/paste Lyncin ja oman Linux-koneen välillä. Suositeltavin tapa käyttää, jos copy/pasten puuttuminen ei häiritse.

Huomaa tarvittaessa myös vaihtaa oikea käyttäjätunnus komentorivin $USERNAME -kohtaan, jos käytössäsi ei ole IT-palveluiden ylläpidossa oleva Linux-työasema.

xfreerdp --app -u $USERNAME -d AALTO --app --plugin rdpdr --data "disk:ubuntu:${HOME}/Documents" -- --plugin rdpsnd --plugin drdynvc --data tsmf audin -- --plugin rail --data "||Lync" -- RDS01.org.aalto.fi

Vaihtoehto 2. Avaa täysi Windows-työpöytä ja käynnistä Skype for Business käsin

Avaa täysi Windows-työpöytä ja Skype for Business-ohjelma sieltä käsin. Avaa Remote Desktop -yhteys tietyn kokoiseen ikkunaan (90% pinta-alasta). Käynnistä Skype for Business-ohjelma itse palvelimella.

Huomaa tarvittaessa myös vaihtaa oikea käyttäjätunnus komentorivin $USERNAME -kohtaan, jos käytössäsi ei ole IT-palveluiden ylläpidossa oleva Linux-työasema.

xfreerdp -u $USERNAME -d AALTO -g 90% --plugin rdpdr --data "disk:Ubuntu:${HOME}/Documents" -- --plugin cliprdr --plugin rdpsnd --plugin drdynvc --data tsmf audin -- RDS01.org.aalto.fi

Tai vaihtoehtoisesti alla oleva tapa. Huomaa ettet voi käyttää molempia tapoja yhtä aikaa: Kirjaudu ulos (Logoff) etäpalvelimelta, jos haluat kokeilla toista tapaa tai sammuta Skype for Business-ohjelma Status (Available) -> Exit.

Vaihtoehto 3. Avaa Skype for Business kiinteän kokoiseen ikkunaan

Avaa kiinteän kokoinen ikkuna (esim. 600x700) ja Lync-ohjelma siihen (ei näytetä työpöytää). Avaa pelkkä Skype for Business -ohjelma tietyn kokoiseen ikkunaan. Skype for Business-ohjelma käynnistyy suoraan ja toimii pikaviestinnässä. Ikkuna ei välttämättä skaalaudu, jos olet videoneuvottelussa ja toinen osapuoli jakaa esimerkiksi näytön.

Huomaa tarvittaessa myös vaihtaa oikea käyttäjätunnus komentorivin $USERNAME -kohtaan, jos käytössäsi ei ole IT-palveluiden ylläpidossa olevaa Linux-työasemaa.

xfreerdp -u $USERNAME -d AALTO -g 600x700 --plugin rdpdr --data "disk:Ubuntu:${HOME}/Documents" -- --plugin cliprdr --plugin rdpsnd --plugin drdynvc --data tsmf audin -- -s Lync RDS01.org.aalto.fi

Sammuttaminen: Skype for Business ja Remote Desktop

Jos et sammuta Skype for Business-ohjelmaa käsin, jää se auki rds01-palvelimeen!

Skype for Business-ohjelma käynnistyy oletuksena aina kun kirjaudut sisään rds01-palvelimeen. Halutessasi voit kytkeä itsestään kirjautumisen pois Skype for Busineksen asetuksista:

1. Klikkaa Mutteri-kuvaketta.
  2. Valitse Tools ja Options.
  3. Klikkaa sitten Personal ja Automatically start Skype for Business when I log on to Windows.

Yleensä ei kannata ajaa kahta Skype for Business-asiakasohjelmaa samalla tunnuksella: yhteydenotot eivät aina päädy siihen asiakasohjelmaan, jota käyttäjä toivoisi, vaan siihen, joka on edellisen kerran päivittänyt statustaan palvelimen suuntaan.