Ohjelmistoasennukset Aalto Linux -työasemalle

Julkisilla koneilla it-luokissa jne. pyydä lisää ohjemistoja sähköpostitse, servicedesk@aalto.fi

Henkilökohtaisella työasemalla tai kannettavalla, kun sinut on merkattu koneen pääkäyttäjäksi voit asentaa ohjelmistoja Aalton pakettivarastosta tavallisella tunnuksellasi.

Kaikki Ubuntu-jakelun pakettivarastot on peilattu ja säädetty Aalto Linuxien ohjelmistolähteeksi, lisäksi sinne on lisätty monia suosittuja tieteellisiä ohjelmistoja.

Ubuntu-sovelmalla software-center saatat onnistua löytämään ja asentamaan haluamasi ohjelmiston. Useimmiten kannattaa kuitenkin käyttää luotettavammin toimivia komentorivivastineita.

Käyttöesimerkkejä:

• etsi haluttua pakettia, tarvitaan paketin tarkka nimi apt-cache search matlab mutta jos haulla löytyy liikaa tuloksia, suodata hieman apt-cache search matlab | grep ^matlab
  • asenna valittu paketti riippuvuuksineen, esim. pkcon install matlab2018a
  • apt:n pkcon-kuorrutteelle on vaihtoehtokin, ks. aptdcon

Ellei haluttua ohjelmistoa löydy pakettivarastosta ota yhteyttä servicedesk@aalto.fi

Huomaa tarvitessasi ohjelmistoa esim. käännöksen aikaisten ominaisuus- ja kirjastovalintojen osalta tarkemmin säädettynä tai tarkasti tiettyä versiota ja jos olet kääntämässä sitä projektin ohjeiden mukaan, ne usein neuvovat jotain tähän tapaan

./configure && make && sudo make install

Tällöin vastoin ohjetta huomaa ajaa configure sellaisella polkuetuliitteellä mihin sinulla on kirjoitusoikeus!

Ei /usr tai monen projektin oletus /usr/local -- vaan sen sijaan ilman sudo:a esim.

cd && mkdir software && ./configure --prefix=${HOME}/software && make && make install

Mutkikkaammissa ja vaativammissa tapauksissa (esim. epäyhteensopivat kirjasto- tai kääntäkäversiot) katso myös http://scicomp.aalto.fi -- hyvälllä onnella tarpeeseen jo on keksitty ja toteutettu kiertotie.