Käyttäjätunnuksen aktivointi

Jokainen Aalto-yliopiston opiskelija ja työntekijä saa käyttöönsä Aalto-yliopiston käyttäjätunnuksen. Digitaalinen identiteetti luodaan automaattisesti, ja henkilö saa sähköpostiviestin identiteetin aktivoimiseen. Aktivoinnin tehtyään saa käyttöönsä käyttäjätunnuksen ja salasanan.

Käyttäjätunnuksen avulla voit kirjautua Aallon tietojärjestelmiin sekä käyttää yliopiston sisäisiä palveluita. Käyttäjätunnuksen voi aktivoida joko itsepalveluportaalissa https://salasana.aalto.fi tai käymällä Aalto-yliopiston IT-palveluiden asiakaspalvelussa.

Käyttäjätunnus ja salasana ovat aina henkilökohtaisia, eikä niitä saa luovuttaa muiden käyttöön. Tunnuksen omistaja on vastuussa kaikesta tunnuksellaan tapahtuvasta käytöstä. Aalto-yliopiston tietojärjestelmien käyttöpolitiikka koskee kaikkia yliopistoyhteisön jäseniä ja sitä sovelletaan kaikkiin yliopiston hallinnassa tai muutoin yliopiston vastuulla oleviin tietojärjestelmiin ja niiden käyttöön.

Käyttäjätunnuksen aktivointi itsepalveluportaalissa

Itsepalveluportaali: https://salasana.aalto.fi

Käyttäjätunnuksen voi aktivoida itsepalveluportaalissa osoitteessa https://salasana.aalto.fi. Palveluun tunnistaudutaan pankkitunnuksilla tai poliisin myöntämällä sirullisella henkilökortilla.

Itsepalvelua on mahdollista käyttää myös ilman suomalaista henkilötunnusta, jolloin tunnistus tehdään Aalto-yliopiston HR- tai opintotietojärjestelmään tallennetun henkilökohtaisen sähköpostiosoitteen ja henkilökohtaisen puhelinnumeron avulla.

Jos et voi käyttää näitä tunnistautumistapoja, käytä aktivointiviestissä saamaasi henkilökohtaista rekisteröinti linkkiä.

Käyttäjätunnuksen aktivointi asiakaspalvelussa

Käyttäjätunnuksen voi aktivoida vierailemalla Aalto-yliopiston IT-palveluiden asiakaspalvelussa Otaniemen tai Töölön kampuksella. Varaudu todistamaan henkilöllisyytesi virallisella henkilöllisyystodistuksella, eli passilla, suomalaisella ID-kortilla tai suomalaisella ajokortilla.

Ei-palkkasuhteessa olevan käyttäjätunnus

Siviilipalvelusmiehille, palkattomille harjoittelijoille ja palkkioita saaville henkilöille käyttäjätunnusta ei luoda automaattisesti. Käyttäjätunnusta haetaan silloin Vierailijan henkilötiedot -lomakkella. Emeritus-professorit hakevat Aalto-käyttäjätunnusta ja sähköpostilaatikkoa oman laitoksensa kautta, koska laitokset tietävät, millaisia oikeuksia he tarvitsevat.

1. Vierailijan henkilötiedot lomake löytyy Insidesta kohdasta Lomakkeet - HR  ja sen voi noutaa myös palvelupisteestä.
  2. Palauta täytetty ja allekirjoitettu lomake laitoksen tai yksikön yhteyshenkilölle. Yhteyshenkilö lisää lomakkeeseen omat tietonsa ja tarkistaa, että lomake on täytetty oikein. Laitoksen johtaja allekirjoittaa lomakkeen ja määrittelee, kuinka pitkäksi ajaksi Aalto-käyttäjätunnus myönnetään (max. 3 vuotta). Yhteyshenkilö lähettää lomakkeen oman laitoksensa palkoista vastaavalle henkilölle vietäväksi henkilötietojärjestelmään, jonka jälkeen Aalto digitaalinen identiteetti luodaan automaattisesti ja vierailija saa kutsun identiteetin aktivoimiseen.
  3. Käyttäjätunnuksen voi aktivoida itsepalveluportaalissa osoitteessa: https://salasana.aalto.fi tai Aalto-yliopiston IT-palveluiden asiakaspalvelussa.