Aalto IT Help

View content in another language: English

Itsepalveluportaali Windows-sovellusten tilaamiseen

Itsepalveluportaali on keskitetysti ylläpidetyissä Windows-työasemissa näkyvä palvelu, jonka avulla voit kohdentaa IT:n tarjoamia sovellusasennuksia omaan työasemaan - tai pyytää kohdennuksia, mikäli lisenssi- tai asennusehdon toteutuminen pitää tarkistaa.

Itsepalveluportaalin käyttö vaatii, että työasemasi on liitetty käyttäjätunnukseesi ja palvelun käyttö Aallon verkkoyhteyttä. Voit käyttää portaalia ensimmäisen kerran jälkeen kyseiselle työasemalle myös VPN-yhteydellä.  

Itsepalveluportaali toimii vain henkilökunnan Aalto IT:n toimialueeseen liitetyillä Windows-työasemilla.

Voit siirtyä itsepalveluportaaliin myös suoraan tästä linkistä.

Itsepalveluportaaliin työasemalta  

1. Avaa työpöydän vasemman alanurkan Start-valikosta All Programs.

2. Valitse sitten Aalto IT ja Software SelfServicePortal - Aalto IT. Itsepalveluportaali avautuu, kunhan olet kirjautuneena Aallon verkkoon.

3. Tarkista oikeasta yläkulmasta, että oikea työasema on valittuna. Voit tarkistaa työasemasi nimen painamalla Ctrl ja F12.

windows selfservice_menu.jpg

4. Valitse haluamasi sovellukset listasta ja klikkaa Lisää sovellus työasemaan. Erityisen asennus- tai lisenssiehdon sisältävät sovellukset vaativat hyväksynnän, joten klikkaa Pyydä sovelluslisäys alla valituista sovelluksista.

5. Voit sulkea itsepalveluportaalin oikeasta yläkulmasta Sulje.

6. Sovellukset tulevat työasemalle asennettaviksi yleensä noin tunnin kuluttua kohdennuksesta. Huomioi, että tätä ennen lisenssi- tai muun asennusehdon omaavien sovellusten kohdennus pitää ensin hyväksyä IT-laitosylläpitäjän tai Service Deskin toimesta, mutta saat kuittauksen kun asia on käsitelty.

Jos portaalin käytössä on ongelmia, tai haluat että jokin sovellus poistetaan työasemaltasi, ota yhteyttä servicedesk@aalto.fi. Kerro tässä yhteydessä työasemasi Computer Name, jonka näet painamalla Ctrl-F12

Sovellusten asentuminen ja päivitykset

Voit itse käynnistää asennukset sopivana hetkenä, kunhan otat huomioon kohdan 6. yllä. IT jakelee useimmissa tapauksissa vain yhtä versiota kullekin sovellukselle, jolloin se päivitetään kaikille aina samalle tasolle. Itse käynnistämällä voit varmistua, että uusimmat jakelussa olevat sovelluspäivitykset ovat asentuneet.

Joistakin isoimmista tai työaseman uudelleenkäynnistystä vaativista asennuksista näet dialogin, jossa sinun pitää vielä hyväksyä asennus. Vastaava dialogi saatetaan näyttää myös eräissä tietoturvakriittisissä jakeluissa ilman, että itse käynnistäisit asennuksia.

Sovellukset asentuvat ja päivittyvät myös itsekseen, mutta työaseman pitää olla tiettyinä aikoina yliopiston verkossa niin, ettet ole kirjautuneena sille. Useimmat sovellukset asentuvat ja päivittyvät, jos käynnistät työaseman yliopiston verkkoon, muttet kirjaudu noin puoleen tuntiin sisään. Eräät sovellukset asentuvat itsekseen kuvatulla tavalla, mutta vain öisin.

Asentuneiden sovellusten käynnistyskuvakkeet jaetaan pääsääntöisesti vain työpöydän vasemmasta alanurkasta löytyvään valikkoon.

Käytämme yhteystietoja vain, jos tarvitsemme lisätietoja palautteeseen liittyen.
Tämä lomake on tarkoitettu vain ohjeesta annettavaan palautteeseen. Jos sinulla on ongelmia IT-palveluiden käytössä, ota yhteyttä: servicedesk@aalto.fi