Google Drive: rekisteröityminen ja tilin sulkeminen

Google Drive on Aalto-yliopiston tarjoama Googlen pilvipalvelu henkilökunnalle ja opiskelijoille. Käyttö edellyttää voimassa olevaa Aalto-yliopiston käyttäjätunnusta ja salasanaa.

Google-tili luodaan ja sitä käytetään Aalto-yliopiston käyttäjätunnuksen avulla (etunimi.sukunimi@aalto.fi).

Google Driven avulla voit luoda, tallentaa ja muokata dokumentteja sekä jakaa niitä muiden kanssa (myös Aalto-yliopiston ulkopuolelle). Lisäksi Moodlessa on aktivoitu Google Driven toiminnallisuus, jota voit hyödyntää opiskelumateriaalin tallentamiseen, lataamiseen ja jakamiseen. Voit käyttää Google Drivea työasemilla sekä mobiililaitteilla.

Aalto Google-tilin avaaminen

Aalto Google-tilin luominen  https://workflow01.org.aalto.fi/GoogleDriveEULA/

1. Klikkaa yllä olevaa linkkiä, jotta voit luoda Aalto Google-tilin. Hyväksy Aalto-yliopiston käyttöehdot palvelulle.

2. Yhdistä laitteesi Aalto-yliopiston verkkoon, mikäli et ole jo tehnyt niin.

3.  Lue ja hyväksy Aallon käyttöehtojen ehdot ja valitse Jatka.

4. Mikäli saat Digital ID Card ilmoituksen paina Confirm.

5. Hyväksyttyäsi ehdot, odota n. 1 tunti jotta tiedot ehtivät päivittyä palvelimille. Tämän jälkeen voit siirtyä osoitteeseen http://gdrive.aalto.fi  ja jatkaa tilin luomista.

6. Hyväksy Googlen käyttöehtdot valitsemalla Hyväksyn, Jatka tiliini.

7. Hyväksyttyäsi Googlen ehdot aukeaa Google Drive -kansio käyttöäsi varten.

8. Aallon Google-tili on nyt luotu. Jatkossa pääset kirjautumaan tiliisi http://gdrive.aalto.fi linkin kautta.

Skenaario 1:

Sinulla on käytössäsi henkilökohtainen Google-tili, joka on rekisteröity käyttäen Aalto-käyttäjätunnusta + Gmail-osoitetta.

Jos käytössäsi on henkilökohtainen Google-tili (ei gmail-tili), jonka olet rekisteröinyt Aalto-käyttäjätunnuksella etunimi.sukunimi@aalto.fi ja siihen lisättynä Gmail-osoite esim. etunimi.sukunimi@gmail.com, tulee tästä sähköpostiosoitteesta (tässä tapauksessa gmail) henkilökohtaisen Google-tilisi ensisijainen sähköpostiosoite.

Salasana pysyy samana kuin aiemminkin (esimerkkitapauksessa gmail). Tästä syystä käyttäjällä on jatkossa käytössä kaksi käyttäjätiliä, esim. etunimi.sukunimi@aalto.fi ja etunimi.sukunimi@gmail.com. Henkilökohtainen sähköposti voi myös olla muu kuin gmail.com-päätteinen; esim. yahoo.com, hotmail.com, jne.

Skenaario 2:

Sinulla on käytössäsi henkilökohtainen Google-tili, joka on rekisteröity käyttäen etunimi.sukunimi@aalto.fi ilman Gmail-osoitetta.

Tässä tapauksessa etunimi.sukunimi@aalto.fi-käyttäjätunnus tulee nyt Aalto-yliopiston käyttöön uutta tiliä rekisteröitäessä. Henkilökohtaista tiliä ei voi muuttaa Aalto Google-tiliksi vaan sinulle muodostuu uusi tili käyttöönoton yhteydessä.

Käyttäjä voi muuttaa aikaisemman henkilökohtaisen tilin omaan käyttöönsä, mutta sitä varten käyttäjän pitää luoda uusi sähköpostiosoite TAI käyttää jo olemassa olevaa sähköpostiosoitetta (muuta kuin etunimi.sukunimi@aalto.fi-osoitetta). Kun tämä on tehty, voit siirtää tallennetut materiaalit Aalto Google-tilillesi.

Ristiriitaisen käyttäjätilin kanssa toimiminen

Tunnusmerkit: Google-tilisi tunnus on muuttunut muotoon etunimi.sukunimi%aalto.fi@gtempaccount.com

Mikäli Google-tilisi on muuttunut yllämainitun kaltaiseksi on syytä noudattaa näitä ohjeita:

Mikäli sinulla on henkilökohtainen Google-tili tunnuksella etunimi.sukunimi@aalto.fi eikä tiliin ole liitetty sähköpostiosoitetta (esim. etunimi.sukunimi@gmail.com) aikaisempi henkilökohtainen Google-tilin tunnus etunimi.sukunimi@aalto.fi on muuttunut muotoon etunimi.sukunimi%aalto.fi@gtempaccount.com.

Jotta voit jatkaa henkilökohtaisen tilin käyttöä, on sinun muutettava väliaikainen tunnus joksikin muuksi (ei kuitenkaan etunimi.sukunimi@aalto.fi-osoitteeksi).

1. Kirjaudu osoitteeseen https://www.google.com/settings/personalinfo. Käyttäjätunnus: etunimi.sukunimi@aalto.fi ja salasana: Salasana jota käytit aikaisemmin Googleen kirjautumisessa.
  2. Sinut ohjataan Ristiriitaisen tilin selvitykseen. Voit vertailla eri tilejäsi ja niiden tietoja.
  3. Kirjaudu tilillesi samalla salasanalla kuin aikaisemmin ja muuta henkilökohtaisen tilin sähköpostiosoite (esim. @gmail.com tai @yahoo.com -osoitteeksi) tai luo itsellesi uusi henkilökohtainen sähköpostiosoite. Henkilökohtaisella tilillä olevat dokumentit säilyvät tallessa koko operaation ajan.

4. Koska Google Drive -tiedostoja ei ole mahdollista siirtää Aalto Google-tilille, on sinun valittava kohta Valitse eri osoite henkilökohtaiselle Google-tilillesi.

5. Kun olet luonut itsellesi uuden henkilökohtaisen tilin, voit siirtää haluamasi materiaalia Aalto Google-tilille. Huom! omistajuutta ei voi siirtää henkilökohtaisen ja Aalto tilin välillä. Sinun on ensin jaettava materiaali ja kopioitava jaettu materiaali, jolloin se siirtyy Aalto-tilin omistajuuteen.

Aalto Google-tilin sulkeminen

Jos et halua enää käyttää Aalto Google-tiliä, voit lopettaa sen saman linkin kautta, kun avasit tilin. Ennen kuin suljet tilin, poista tai siirrä tilillä olevat dokumentit muualle, sillä sulkemisen jälkeen sinulle ei ole enää pääsyä tilillä oleviin materiaaleihin.

Tilisi ei tuhoudu vaan se jäädytetään. Mikäli haluat avata tilin uudelleen, voit avata sen jälleen saman linkin kautta. Jos tilillesi on jäänyt dokumentteja, ovat ne ovat edelleen tallessa.

Aalto Google-tilin sulkeminen https://workflow01.org.aalto.fi/GoogleDriveEULA/

1. Sulje tili seuraavan linkin kautta: https://workflow01.org.aalto.fi/GoogleDriveEULA/

2. Laita rasti ruutuun I wish to stop using Google Drive. Klikkaa Revoke Permission. Saat vahvistuksen, että Google Driven käyttö on lopetettu (ks. kuva alla).

3. Muista poistaa suljetut tilit myös mobiililaitteista ja niiden sovelluksista!