Etäyhteyden (VPN) muodostaminen Aallon verkkoon

Etäyhteys eli VPN-yhteys mahdollistaa Aalto-yliopiston palveluiden käytön yliopiston verkon ulkopuolelta. Aalto-yliopistossa käytettävissä oleva client jaetaan automaattisesti kaikkiin Aalto-asennettuihin kannettaviin.

Etäyhteys on mahdollista asentaa myös opiskelijoiden ja henkilökunnan omille laitteille, jolloin VPN tarvitsee toimiakseen erillisen client-ohjelmiston asentamisen sekä yhteysosoitteen määrittämisen laitteen asetuksista.

Kun VPN-yhteys on käytössä, laitteen kaikki verkkoliikenne kulkee yliopiston kautta, mikä saattaa rajoittaa tai hidastaa käyttäjän paikallisten palveluiden käyttöä.

Aallon Windows 10 -kannettavat

1. Avaa käynnistysvalikko painamalla Windows-painiketta ja valitse Aalto VPN connection (ks. kuva alla).

Käynnistysvalikko

2. Klikkaa avautuvasta ikkunasta Connect.

connect

3. Kannettavasi on nyt etäyhteydessä.

Kun haluat sulkea etäyhteyden,

1. Valitse oikean alapalkin nuoli (kuvan kohta 1.) ja VPN-etäyhteyden ikoni (kuvan kohta 2.)

VPN icon

2. Valitse sen jälkeen avautuvasta ikkunasta Disconnect.

Disconnect

3. Etäyhteys on nyt suljettu.

Aallon Windows 7 -kannettavat

1. Valitse käynnistä-valikko. Uusi VPN-sovellus löytyy Aalto IT -kansiosta nimellä Aalto VPN connection. Voit myös käyttää Windowsin hakutoimintoa ja etsiä sovelluksen hakusanalla 'VPN'. Haun tulisi palauttaa tulokseksi Aalto VPN Connection - kuvakkeen. Avaa sovellus painamalla hiiren vasenta painiketta.

Käynnistysvalikko

2. Varmista, että yhteysosoitteeksi on asetettu vpn.aalto.fi. Jos näin ei ole, voit kirjoittaa osoitteen (vpn.aalto.fi) sille tarkoitettuun pudotusvalikkoon.

Connect

3. Paina Connect-painiketta ja odota että lukon päällä oleva harmaa-kuvake muuttuu vihreäksi ja VPN-teksti muuttuu Connected to vpn.aalto.fi - tekstiksi. VPN-yhteys on muodostettu onnistuneesti. Saat lisäksi ilmoituksen onnistuneesta VPN-yhteyden luomisesta näytön oikeaan alanurkkaan kellon viereen.

VPN connected.jpg

4. Kun haluat lopettaa VPN-yhteyden, paina kellon vieressä olevaa VPN-etäyhteys -ikonia avataksesi Ciscon ikkunan. Kun ikkuna on esillä, voit katkaista yhteyden painamalla Disconnect-nappia.

disconnecting vpn.jpg

Aalto VPN ei toimi Aallon kampuksilla käytössä olevassa eduroam-verkossa. Jos syystä tai toisesta tarvitset VPN-yhteyttä kampuksella ollessasi, käytä esimerkiksi Aalto Openia ja Ciscon VPN -sovellusta.

Aallon Mac-kannettavat

1. Avaa Spotlight-haku ja etsi hakusanalla Cisco. Valitse Cisco AnyConnet Secure Mobility Clientin -sovellus ja klikkaa se auki.

2. Sovellus avaa uuden ikkunan. Varmista, että pudotuslaatikossa oleva osoite on muodossa vpn.aalto.fi

3. Paina Connect luodaksesi vpn-yhteyden.

HUOM: Avatessasi Ciscon ohjelman ensimmäistä kertaa, sovellus saattaa päivittyä. Mikäli päivitystä vaaditaan, saat alla olevan ilmoituksen ja sovellus päivittyy automaattisesti.

4. Kun AnyConnect Secure Mobility Clien Downloader -ikkuna on sulkeutunut, paina ruudun yläreunaan ilmestynyttä kuvaketta. Saat esille VPN-valikon. Tästä valikosta voit esim. avata Cisco AnyConnect-ikkunan josta voit tarkistaa VPN-yhteyden tilan painamalla Show AnyConnect Window - tekstiä. Voit myös katkaista VPN-yhteyden painamalla harmaan VPN-tekstin alla olevaa Disconnect - tekstiä.

Cisco menu.jpg

5. VPN-yhteys on luotu, kun AnyConnect-ikkunassa on lukon päällä vihreä symboli ja VPN-tekstin alla lukee Connected to vpn.aalto.fi

HUOM: Aalto VPN ei toimi Aallon kampuksilla käytössä olevassa eduroam-verkossa. Mikäli tarvitset VPN-yhteyttä kampuksella ollessasi, käytä aalto open -verkkoa ja Ciscon VPN - sovellusta. Voit myös käyttää langatonta aalto-verkkoa, jolloin VPN-yhteyttä ei tarvitse käyttää!

Aallon Linux-kannettavat

Aalloon käyttämän VPN-ratkaisun puutteen vuoksi toistaiseksi Linux-asiakkaat eivät päädy omaan kotialiverkkoonsa, vaan verkkoon "byod staff" (bring your own device henkilökunnalle). Tämä toivottavasti saadaan korjattua tulevaisuudessa. Huomaa, että tästä verkosta pääsy muihin palveluihin voi olla rajatumpi kuin omasta kotiverkosta.

Kun muodostat etäyhteyteyden Aaltoon ensimmäisen kerran, kysytään sinulta Aalto-salasanaa. Salasana tallentuu ensimmäisen kirjautumisen jälkeen ja yhteys muodostuu jatkossa automaattisesti valittuasi Aalto TLS VPN.

1. Avaa menu ja valitse ensin VPN Connections ja sitten Aalto TLS VPN.

2. Syötä Aalto-salasanasi Password-kenttään. Paina OK.

3. Tietokoneesi on nyt etäyhteydessä.

Etäyhteys opiskelijoiden ja henkilökunnan omiin laitteisiin

VPN etäyhteys on mahdollista asentaa monille eri laitteille ja alustoille. Etäyhteys vaatii kuitenkin aina client-ohjelmiston asentamisen sekä yhteysosoitteen määrittämisen laitteen asetuksista.

Yhteysosoite on kaikille alustoille sama: vpn.aalto.fi

1. Client-ohjelmiston asentaminen

• Windows, Mac, Linux -tietokoneet Voit ladata Client-ohjelmiston osoitteesta https://download.aalto.fi/ (suositus). Voit ladata ohjelmiston myös osoitteesta https://vpn.aalto.fi. Ellei tarjolla oleva Cisco-VPN client toimi omassa Linux-koneessasi, kokeile jakelusi openconnect-pakettia.

• Android Voit ladata Android-laitteille AnyConnect -sovelluksen Google Playsta.
  • iOS Voit ladata iOS-laitteille AnyConnect -sovelluksen Applen iTunes-palvelusta.
  • Windows-puhelimet AnyConnect Legacy on saatavilla myös Windows Phone 8.1 ja Windows 10 Mobile -laitteille Windows Storesta.

2. Yhteyden muodostaminen

Kun olet asentanut Client-sovelluksen laitteeseesi, syötä yhteysosoitteeksi vpn.aalto.fi. Tämän jälkeen käytä kirjautuessa omaa Aalto-käyttäjätunnusta.