Aalto Version: Pikaopas

Aalto-yliopiston yhteinen versionhallintajärjestelmä ohjelmistokehitykseen palvelee osoitteessa https://version.aalto.fi

Sisäänkirjautuminen

Sekä Aalto-yliopiston että muiden Haka-luottamusverkoston jäsenorganisaatioiden käyttäjät voivat kirjautua palveluun selaimella oman organisaation tunnuksillaan ( Kuva 1). Muut ulkopuoliset käyttäjät tarvitsevat erillisen tunnuksen ja salasanan, jotka syötetään kirjautumisruudun Standard-välilehdelle (Kuva 2).

Version_QuickStart_1

Kuva 1: Kirjaudu järjestelmään Aalto-tunnuksilla käyttäen linkkiä Aalto / HAKA login

Version_QuickStart_2

Kuva 2: Kirjautumissivu ulkopuolisille käyttäjille

Uuden projektin lisääminen

Ensimmäisen kirjautumisen jälkeen näkyville tulee aloitussivu, josta käsin voi aloittaa uuden projektin tai selata olemassa olevia, käyttäjälle näkyviä projekteja.

Aalto-yliopiston ulkopuoliset käyttäjät eivät voi lisätä projekteja.

1. Luo uusi projekti klikkaamalla New Project.
  2. Syötä aukeavaan ruutuun (Kuva 3) projektin nimi, kuvaus ja aseta käyttöoikeusrajoitus (Visibility Level). Tätä toimintoa käyttämällä voit myös tuoda koodin tai projektin toisesta järjestelmästä (Import project –välilehti).
  3. Klikkaa Create Project. Uusi projekti on nyt luotu.
Version_QuickStart_3

Kuva 3: Uuden projektin lisääminen

Tietokoneeseen tehtävät asetukset

Versionhallinnan tehokas käyttö edellyttää Git-ohjelmiston asentamista käyttämääsi koneeseen.

Aallon linux-palvelimilla Git on valmiina. Windows-työasemiin voi asentaa itseasennusportaalin (Software SelfServicePortal) kautta ohjelmistopaketin SW_Git_Aalto.

Git-ohjelmistolla voit käyttää versionhallintajärjestelmää https-yhteydellä Aalto-tunnuksilla näin:

• Käyttäjätunnus muodossa: tunnus@aalto.fi
  • Salasana: Aalto-tunnuksesi salasana

Asetukset koneelle komentoriviä käyttäen:

Huom! Löydät nämä komennot helposti oman projektisi etusivulta (https://version.aalto.fi/gitlab/<käyttäjätunnus>/<projektin-nimi>)

Yleiset asetukset, liitetään päivityksiin (commit)
git config --global user.name "Etunimi Sukunimi"
git config --global user.email "etunimi.sukunimi@aalto.fi"
Lataa projektin tiedostot koneelle ja lisää siihen README-tiedosto
git clone git@version.aalto.fi:tunnus/projektin-nimi.git
cd projektin-nimi
touch README.md
git add README.md
git commit -m "add README"
git push -u origin master
Lataa projektin tiedostot koneelle jo olemassa olevaan kansioon
cd existing_folder
git init
git remote add origin git@version.aalto.fi:tunnus/projektin-nimi.git
git add .
git commit -m "Initial commit"
git push -u origin master
Vie paikallisen Git-hakemiston (repo) tiedot uuteen projektiin version.aalto.fi:ssä
cd existing_repo
git remote rename origin old-origin
git remote add origin git@version.aalto.fi:tunnus/projektin-nimi.git
git push -u origin --all
git push -u origin --tags

Kirjautuminen SSH:lla

Versionhallintajärjestelmää voi käyttää SSH:lla Aalto-tunnuksella tai SSH-avaimilla. Jatkuvassa käytössä SSH-avain on kätevä ja yksityiskohtainen ohje sen luomiseksi löytyy täältä: https://version.aalto.fi/gitlab/help/ssh/README.md

SSH-avainten sormenjäljet palvelimen version.aalto.fi identiteetin tarkastamiseksi ovat:

RSA (SHA256)
6iUvso3ZyQj060JhCsKEijQ7w/K6Udsi4FrkdW2Ihxk
DSA (SHA256)
9ArvecRyzxmILxp7SHx6Y6dtYUAyHhchFL1IPo28pWs

Projektien kokorajoitus

Projektien kokoa ei ole rajoitettu, mutta versionhallintajärjestelmä ei sovi suurten tiedostojen tallennukseen.

Lisää Git-ohjeita

Git-on monipuolinen protokolla versionhallintaan. Sen opetteluun hyvä kirja on Scott Chaconin & Ben Straubin Pro Git. Kirjan sähköinen versio on vapaasti saatavilla osoitteessa: https://git-scm.com/book/en/v2

Versionhallintajärjestelmässä on itsessään myös laaja ohjesivusto osoitteessa: https://version.aalto.fi/gitlab/help