Aalto-sähköpostin ja -kalenterin käyttöönotto

Aalto-yliopiston opiskelijoiden ja työntekijöiden sähköposti on sidottu suoraan Aallon käyttäjätunnukseen. Jotta voit käyttää Aalto-sähköpostia, tulee sinulla olla voimassa oleva Aalto-käyttäjätunnus. Kun aktivoit Aalto-käyttäjätunnuksen, luodaan sinulle automaattisesti Aalto-sähköpostilaatikko sekä kalenteri.

Poikkeuksena avoimen yliopiston opiskelijat, joiden tulee erikseen pyytää sähköpostilaatikkoa ja kalenteria.

Käyttäjätilin aktivointi Aalto-käyttäjätilin (sis. Aalto-sähköposti ja -kalenteri) aktivointi tapahtuu itsepalveluportaal Passwordin kautta (https://salasana.aalto.fi).

Käyttäjätunnuksen aktivointi

1. Siirry osoitteeseen https://salasana.aalto.fi.
  2. Valitse Login.
  3. Tunnistaudu palveluun mobiilivarmenteella, pankkitunnuksilla tai poliisin myöntämällä sirullisella henkilökortilla.
  4. Tunnistautumisen jälkeen hyväksy Aalto-yliopiston käyttöpolitiikka vaitsemalla Yes.
  5. Valitse itsellesi salasana ja kirjoita se New Password -kenttään. Varmista salasana kirjoittamalla se uudestaan Confim New Password -kenttään. Klikkaa sen jälkeen Change Aalto Password -painiketta. Huom! Oikeassa sarakkeessa on ohje hyvän salasanan muodostamiseen.
  6. Saamasi käyttäjätunnus ja juuri luomasi salasana toimivat kirjautumisena kaikkiin Aalto-yliopiston palveluihin. Pystyt myös tarkistamaan itseportaalin kautta mikä sähköpostiosoitteesi on.
  7. Kirjaudu ulos palvelusta valitsemalla Logout.

Aalto-sähköpostin muoto

Aalto-yliopiston sähköpostiosoite on muotoa etunimi.sukunimi@aalto.fi tai etunimi.etukirjain.sukunimi@aalto.fi

Sähköpostiosoite muodostetaan perusmuodossaan kutsumanimestä ja sukunimestä pisteellä erotettuina. Esimerkiksi Matti Virtasen osoite on matti.virtanen@aalto.fi.

Ensisijaisesti nimikaimojen sähköpostiosoite muodostetaan lisäämällä osoitteeseen pisteillä erotettuna toisen nimen alkukirjain. Esimerksiksi matti.v.virtanen@aalto.fi. Kutsumanimen ollessa toinen nimi, lisätään silloin ensimmäisen nimen alkukirjain. Vaihtoehtoisesti voidaan käyttää myös muita etunimiä kokonaisina.

Jos täydellisiä nimikaimoja on niin monta, että näilläkään tavoilla ei saada erottelua aikaan, voidaan hyväksyä myös normaaleista säännöistä poikkeavia osoitteita.

Yhdysviivalla kirjoitettavissa kaksiosaisissa nimissä käytetään viivaa myös sähköpostiosoitteessa. Isot ja pienet kirjaimet tulkitaan samaksi merkiksi. Osoitteissa ei ole skandinaavisia tai muita erikoiskirjaimia (ñäåö), vaan ne on korvattu "pisteettömillä" merkeillä (ñäåö->naao).

Sähköpostilaatikon koko

Sähköpostilaatikon oletuskoko on 5 GB. Jos sinulla on tarvetta suurempaan postilaatikkoon, voit pyytää sitä lähettämällä viestin esimiehesi puollolla varustettuna osoitteeseen servicedesk@aalto.fi

Sähköpostiviestin maksimikoko liitteineen on 50 MB.

Kalenterin näkyvyys

Oletusarvoisesti kaikki Aallossa näkevät toistensa kalentereista Free/Busy-tiedot eli milloin käyttäjä on varattu ja milloin vapaa, mutta eivät kalenteritapahtumien otsikoita tai sisältöä. Halutessaan käyttäjä voi kuitenkin antaa muille lisää oikeuksia kalenteriinsa, mikä esim. läheisten kollegoiden kanssa työskennellessä voi olla kätevää.

Henkilökunnalla on näkyvissä automaattisesti myös "oman tiiminsä" kalenterit - "oma tiimi" tässä kohtaa tarkoittaa henkilöitä, joilla on sama esimies. Nämä kalenterit näkyvät omana kategorianaan otsikon "Team: Esimiehen nimi" alla. Näistäkin kalentereista näytetään kuitenkin oletusarvoisesti vain Free/Busy -tieto, ei muuta.