Aalto IT Help

Ohjelmistoasennukset Aalto Linux -työasemalle

Julkisilla koneilla it-luokissa jne. pyydä lisää ohjemistoja sähköpostitse, servicedesk@aalto.fi Henkilökohtaisella työasemalla tai kannettavalla, kun sinut on merkattu koneen pääkäyttäjäksi voit asentaa ohjelmistoja Aalton pakettivarastosta tavallisella tunnuksellasi. Kaikki Ubuntu-jakelun pakettivarastot on peilattu ja säädetty Aalto Linuxien ohjelmistolähteeksi, lisäksi sinne on lisätty monia suosittuja tieteellisiä ohjelmistoja.

Sovelluspaketointi

Sovellusjakelu keskitetysti ylläpidettyihin Windows-, Linux- ja MacOS-työasemiin pyritään tekemään pääsääntöisesti automaatiolla. Jotta sovelluksia voidaan näin jaella, ne pitää ensin valmistella IT:n toimesta paketeiksi. Mikäli haluat keskitettyyn jakeluun uuden sovelluksen tai uuden version jo saatavilla olevasta sovelluksesta, ja siihen on hankittuna usean työaseman käyttöön riittävä lisenssi tai sovellus on ilmainen:

OneDrive: Pikaopas

OneDrive antaa sinun tallentaa tiedostot yhteen paikkaan, jakaa niitä muiden käyttäjien kanssa, ja käyttää niitä millä tahansa Internetiin yhdistetyllä laitteella. Aalto-yliopiston työntekijät ja opiskelijat saavat ilmaiseksi käyttöönsä 5 TB OneDrive tallennustilaa.  Mistä saat OneDriven Aalto Windows ja Aalto Mac OneDrive on asennettu kaikkiin  Aalto Windows - ja Aalto Mac -tietokoneisiin. Sinun tarvitsee vain etsiä OneDrive. Muut laitteet Lataa ja asenna se täältä:

Levysalaus (Aalto-Linux)

Kaikissa Aalto Linux -kannettavissa on levysalaus, joka tukee koko levyn salausta. Käyttöönotto Levyn salauksen käyttöönottamiseksi koneelle täytyy tehdä täysin uusi asennus. Jos teet asennuksen jo käytössä olevalle koneelle, muista siirtää koneella olevat tiedostot turvaan, sillä koko levy pyyhitään asennuksen yhteydessä.

Skype for Business Linuxissa

Kun käytät Skype for Business -yhteyttä Linuxissa, on sinulla ainoastaan tekstimahdollisuus (ei ääni- tai kuvamahdollisuutta). Pidgin löytyy valmiiksi asennettuna Aalto Linuxista. Muu kuin Aalto-Linux Omalla koneellasi tarvittavat paketit Ubuntussa ovat pidgin ja pidgin-sipe.

Etäyhteyden (VPN) muodostaminen Aallon verkkoon

Etäyhteys eli VPN-yhteys mahdollistaa Aalto-yliopiston palveluiden käytön yliopiston verkon ulkopuolelta. Aalto-yliopistossa käytettävissä oleva client jaetaan automaattisesti kaikkiin Aalto-asennettuihin kannettaviin. Etäyhteys on mahdollista asentaa myös opiskelijoiden ja henkilökunnan omille laitteille, jolloin VPN tarvitsee toimiakseen erillisen client-ohjelmiston asentamisen sekä yhteysosoitteen määrittämisen laitteen asetuksista.